недеља

Dobos torta









 Potrebno:


400g cokolade za kuvanje
500g margarina ili putera
1kg brasna
1kg secera
30 jaja



Postupak:



Ulupati 15 jaja,dodati 15 kasika secera,mutiti dok se secer ne istopi,zatim dodati 15 kasika brasna.Od ove smese dobije se oko 10-15 kora.Plehove premazati margarinom(ili mascu),pobrasnaviti i sipati smesu kutlacom(meni je to mera).Kada ispecete kore odvojiti najlepsu za zavrsni deo.


Za fil:
Umutiti 15 zumanaca sa 400gr secera,i kuvati na pari,kada su zumanca kuvana,dodati 400 gr istopljene cokolade,ostaviti da se ohladi.Umutiti  500gr margarina ili putera.Kuvani fil od zumanaca polako dodavati ulupanom margarinu(vrlo je bitno stavljati fil u margarin a ne obrnuto).Zatim umutiti 15 belanaca i sjediniti sa prethodnom masom.Ulupana belanca dodavati kasiku po kasiku,i blago mutiti mikserom.


Za secerni preliv:

Otopiti 20-30 kasika secera,ja volim da dodam kasiku meda dok se secer topi,jer kada se secerna glazura ohladi,manje dolazi do pucanja....a i boja je lepsa,preliti preko kore koju ste odvojili,i nozem obeleziti tortu na parcad...prelivenu koru staviti na tortu kao zavrsni deo dok se secer nije potpuno stegao....u topljeni secer mozete po zelji staviti i susam,lepse izgleda kao dekoracija a i ukusno je....ja ga ovog puta nisam stavila...




4 коментара:

  1. Nikada nisam pravila Dobosicu sa ovakvim filom ali ova na slici izgleda prekrasno:) Dobrodošla i nadam se da ćemo kod tebe naći još puno interesantnih i lepih recepta, kao što je ovaj...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Nale,
      Recept je od moje pokojne svekrve....zato i jeste kao prvi post na blogu...inace je dobos torta koju najcesce pravim.....
      Ako imate drugaciji recept rado bih ga pogledala.... :)

      Избриши
  2. savršena je ,Milana . Ako budem pravila Doboš tortu biće po tvom receptu . :D

    ОдговориИзбриши